Recept

Recept

Rätt kost kan göra skillnad både i kropp och själ

Gratinerad löksoppa 6 portioner

4 gula lökar

2 msk smör

12 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

1 dl torrt vitt vin

1 lagerblad

2 krm timjan

salt, peppar

Gratinering

4 vitt bröd

2 msk olja

2 dl riven lagrad ost

Garnering

timjan

Så här gör du

Skala och skiva löken. Tillsätt ­vatten, buljongtärningar, vitt vin, lagerblad och timjan. Koka under lock på svag värme, minst 20 minuter­. Smaka av med salt och peppar.


Kantskär brödskivorna, skär dem i tärningar och stek i olja till krutonger.


Häll upp soppan i ugnssäkra ­skålar. Strö över krutonger och riven ost. Sätt ugnen på 250 grader. ­Gratinera soppan i övre delen av ugnen i 5 minuter. Garnera med timjan.

Chiapudding 2 portioner


Ingredienser

1 1/2 dl kokosmjölk

1 1/2 msk chiafrön

1 msk kokosflingor

1/2 tsk vaniljpulver

eventuellt lite sötning

20 g varma hallon och blåbär


Så här gör du

Blanda kokosmjölk med chiafrö och kryddor i en skål. Rör om och portionera upp i skålar. Ställ in i kylskåp över natten.


Vid servering, garnerna med varma hallon och blåbär.

Gröna drycker är speciellt rekommenderade för att avgifta kroppen och förbränna fett eftersom deras höga innehåll av vitaminer och mineraler gör dem utmärkta att bli så effektiva som möjligt.


Kombinera kiwi, spenat och sallad


1 kiwi

5 spenatblad

3 salladsblad

1 msk honung

1 glas vatten


Kombinationen av dessa tre produkter blir en hälsosam juice med stora mängder fibrer, klorofyll och antioxidanter. Deras renande egenskaper är speciellt bra för att bränna fett. Näringsämnena i denna gröna dryck kommer dessutom hjälpa din kropp att förbättra matsmältningsproblem och även lindra stress.

Gör så här:

Skala kiwin, tvätta spenatblad och salladsblad.

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tillsammans med ett glas vatten. Mixa tills allt är helt blandat. Färdigt att dricka juicen.


Man kan dricka denna smoothie minst tre gånger per vecka och förslagsvis på morgonen.

Saftigt glutenfritt morotsbröd

(utan socker, mejeri och laktos)


I brödform eller en plåt


6 ägg

2 dl vatten

2,5 dl finriven morot

4 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

3 tsk fiberhusk

0,5 dl krossat linfrö och/eller chiafrö

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1 tsk havssalt

kokosolja

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och vatten i en skål, och blanda alla de torra ingredienserna i en annan bunke. Häll äggblandningen över de torra ingredienserna och tillsätt den rivna moroten. Låt smeten vila 5-10 minuter och smörj en brödform eller långpanna med kokosolja.

Jag valde att göra använda brödform då jag ville skära skivor av brödet, men att hälla smeten i en långpanna går minst lika bra.

Grädda i ugnen i cirka 20 minuter tills brödet fått en fin gyllenbrun färg. Använder du brödform behövs ytterligare 5-10 minuter i ugnen. Låt svalna något innan du skär det och serverar.




Guldmjölk


Det finns många olika recept på Guldmjölk! Här nedan finner du ett av dem!

Huvudingrediensen är gurkmeja som har en rad positiva egenskaper. Den är är bra för matsmältningen, har antiinflammatoriska egenskaper, bra vid ledbesvär, fungerar som en kraftig antioxidant och stärker immunförsvaret.


Portioner: 25 | Tid: 7 min


Gurkmejapasta

0,5 dl malen gurkmeja

0,5dl malen ingefära

1 tsk grovmalen svartpeppar

2 dl vatten


Guldmjölk

2 dl valfri mölk (gärna havre-, kokos- eller nötmjölk)

1 tsk gurkmejapasta

1 tsk ghee eller kokosolja

1 tsk honung eller dadelsirap (valfritt)


Gör så här: Börja med att förbereda gurkmejapastan: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm på medelvärme samtidigt som du rör om tills du har en tjock pasta. Detta går fort! Låt svalna och förvara sedan pastan i kylen i en burk med tätslutande lock.


Gör guldmjölken genom att hetta upp valfri mjölk och häll upp i en kopp. Tillsätt 1 tsk av pastan och tillsätt 1 tsk ghee eller kokosolja, rör om och avnjut.


Om du vill ha en skummig guldmjölk, i likhet med latte, kan du mixa den varma mjölken med kokosolja/ghee och gurkmejapasta. Därefter häll upp i en kopp.


Pastan kan även användas som smaksättning vid matlagning.





Ghee - klarnat smör


Ghee är ett klarnat smör där proteinerna skummas bort och som befriats från bottensats o skum, har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer. Kan förvaras i både kyl och rumstemperatur men förslagsvis i kyl.


Ett bra och renande fett för kroppen. Används mycket i indisk matlagning. Mycket bra fett för Kapha doshan. Kan användas som vilket matfett som helst och kan ersätta vanligt smör i de flesta recept, även till bakning. Men passar lika bra att bre på smörgåsen.


Ingredienser:

•500 gr osaltat ekologiskt smör


Gör så här:

1.  Smält smöret i kastrull långsamt och på låg värme.

2.  När det smält låt det sjuda i ca 20 minuter, på så låg värme som möjligt.

3.  Skumma av de vita proteinerna som lägger sig runt kanterna.

4.  Låt det sedan svalna i ungefär en kvart, utan att röra om.

5.  Efter femton minuter har kvarvarande proteiner sjunkit ned till botten. Häll försiktigt av   det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet. Häll ev genom ett filter.

6.  Häll upp och förvara i en glasburk i kylskåp. Det skall vara helt klart. Då har du lyckats.

7.  Ghee håller sig minst en månad i rumstemperatur och två månader i kyl om du är noga med hygienen.




Ingefärsshot med citron och grapefrukt

 

Starta dagen med något nyttigt! En ingefärsshot om dagen sägs motverka både förkylningar och göra dig piggare. Här är ett enkelt recept på ekologisk ingefärsshot med citrussmak.

 

Du behöver:

 

1 ekologisk grapefukt

1 ekologisk citron

200 gram ekologisk ingefära

1 liter vatten

 

Gör så här:

1. Riv ingefäran (du kan låta skalet vara kvar).

   Häll 1 liter vatten i en kastrull och lägg i den   

   rivna ingefäran.


2. Låt sjuda i ca 15-20 minuter. Tänk på att inte koka

    vattnet! Använd gärna en termometer och se till

    att temperaturen inte stiger över 55 grader. Kokar

    vattnet så kokar även allt nyttigt bort!


3. Sila bort ingefäran och låt vätskan svalna i kylskåp i ca 30 minuter.


4. Pressa i en citron och en grapefrukt och sila vätskan igen. Avsluta med att hälla                      drycken i en glasflaska. Ställ den i kylskåp. Sedan är den redo att drickas som shot                morgon eller kväll.



Hjärtligt välkommen att gilla Divine Angels på Facebook eller Instagram!